Æg- og mælkefri diæt

 
Vores bedste opskrifter uden mælk og æg

Boller Ananasis Dressing
Choko-småkager Havregryns kugler Frikadeller
Kage-figurer Vanilleis Kartoffelsalat
    Persillesovs
    Risengrød



20 g Mandler
20 g Kokosmel (ca. 2 spsk)
30 g Rismel (ca. 3 spsk)
3 dl Ananasvand fra dåsen
4 skiver Ananas (fra stor dåse - ca. 300 g)
30 g Sukker
30 g Mælkefri margarine
½ tsk Salt

Mandler og kokosmel mixes godt i en foodprocessor og løsnes fra bunden. Rismel og ananasvand koges i 10 minutter under jævnlig omrøring. Gryden tages af varmen og står i få minutter. Rismassen røres godt rundt, så et evt. bundfald fra gryden kommer med.
Rismassen og de øvrige ingredienser hældes ned til mandlerne, og alt blendes godt. Massen fyldes i en form og fryses.

Isen skal ud af fryseren ca. ½-¾ time før servering.

 
 
25 g gær
3 dl lunkent vand
½ dl olie
½ tsk. salt
¼ tsk. stødt kardemomme
1-2 tsk. sukker
ca. 500 g mel

Udrør gæren med det lunkne vand, hæld olien i blandingen. Tilsæt ¾ af melet sammen med salt, sukker og kardemomme. Mens dejen æltes godt igennem tilsættes mere mel, den skal stadig være blød og smidig. Sæt dejen lunt til hævning til dobbelt størrelse, ca. 45 min.

Slå dejen ned, del den i ca. 16 stk., der formes til boller. Tænd ovnen på 220°. lad bollerne efterhæve lunt ca. 20 min. Pensel med vand eller olie. Bag bollerne midt i ovnen i 15 min.

 
 
150 g Mælkefri margarine
150 g Sukker
40 g Hvedemel
30 g Mørk kakao
100 g Hasselnøddemel

Margarine og sukker røres "blødt" sammen. Mel og kakao kommes i sammen med hasselnøddemelet. (blend evt. selv hasselnøddekerner til fint mel). Alt blandes sammen og sættes som små kugler på en smurt bageplade. Bages ved 200° i ca. 8 minutter.

 
 
3 spsk Rismel
4 dl Vand
1-2 tsk Citronsaft
30 g Mælkefri plantemargarine
1 tsk Sød sennep
½ tsk Salt
Friske krydderurter fx dild, purløg m.v.

Vand og rismel koges under jævnlig omrøring i 10 min. Gryden tages af kogepladen og står i få minutter til evt. bundfald har løsnet sig. Salt, citron-saft og margarine tilsættes og piskes grundigt igennem (evt. blendes). Massen afkøles og smages til med sennep og krydderurter.

Risblandingen har tendens til at blive lidt tyndere, hvis den står natten over.

 
 
½ kg hakket kalv & flæsk
2 spsk. hvedemel
2 spsk. havregryn
1 spsk. kartoffelmel
2 dl vand el. bouillon
1 fintrevet løg
Salt & peber

Læg alle ingredienser i en skål og rør farsen godt igennem. Krydr med salt og peber. Stil farsen i køleskabet ½ time.

Steg frikadellerne på en pande med mælkefri margarine. Eller sæt dem på en plade med bagepapir og put dem i en varmluftovn ca. 20 minutter ved 200°.

 
 
2 dl Havregryn
¾ dl Sukker
25 g Mælkefri margarine
1 spsk Kakao
2 spsk Kaffe
Romessens
Kokosmel

Alle ingredienser blandes undtagen kokosmelet. Dejen formes til små kugler, der trilles i kokosmel.

 
 
50 g mælkefri margarine
1 dl sukker
½ dl farin
1 dl sirup
½ spsk. kanel
1 tsk. stødt ingefær
½ spsk. natron
1½ dl rismælk
7 dl mel

Mælkefri margarine, sukker, farin og sirup smeltes i en gryde ved svag varme. Gryden tages af varmen og tilsættes kanel, ingefær og natron. Rismælken røres i lidt efter lidt.

Grydens indhold hældes i en skål. Melen tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes godt igennem. Dejen lægges i en pose, der lægges i fryseren 15 min.

Dejen rulles ud i ½ cm tykkelse og udstikkes med figur-forme. Figurerne lægges på bageplade med bagepapir og bages ca. 5 min. ved 200 °C på øverste rille.

 
 
1 kg Små kogte kartofler
100 g Parmaskinke
1 Rødløg
1 spsk Maizena
4 tsk Sukker
1 tsk Salt
Friskkværnet peber
ca. ½ dl (Balsamico)eddike
1-2 dl Vand
½ Agurk i skiver
1 bakke Cherrytomater
Olie til stegning

Parmaskinken skæres i strimler. Pil og hak løget. Rist skinke og løg i en stor gryde - uden at det tager farve. Rør maizena, krydderier, eddike og 1 dl vand til jævning og kom det i gryden. Lade det hele koge lidt sammen. Rør evt. resten af vandet i.

Skær kartoflerne i skiver og kom dem i gryden sammen med agurkeskiverne. Varm det igennem.
Lad salatan blive kold og spis den med cherrytomater skåret i både.

 
 
3 spsk. Ekstra fint rismel
4 dl Vand
20-30 g Mælkefri margarine
½ bdt. persille
Salt, peber efter smag

Vand og rismel koges under jævnlig omrøring i 10 min. Gryden tages af kogepladen og står i få minutter til evt. bundfald har løsnet sig.
Margarine og salt/peber tilsættes og sovsen røres grundigt igennem med et piskeris til alle klumper er forsvundet. Har man mulighed for at bruge blender vil sovsen blive mere lækker. Persillen hakkes og tilsættes og sovsen varmes igennem.

Kan også krydres med f.eks. løg eller karry. Laves den med champignon el. asparges, koges de blot med, men skal så ikke blendes.

 
 
1 liter Kokosmælk
110 g Risengryn
1 stang Vanille
Salt

Kokosmælken bringes i kog, risene tilsættes under omrøring. Vanillestangen flækkes, kornene skrabes ud og tilsættes.
Grøden småkoger uden låg i ca. 20 minutter. Tilsæt salt.

Som kokosmælk kan anvendes Coconut Powder fra Blue Dragon. Blandingforholdet bør så være 1 spsk pr. dl vand.


 
 
30 g Mandler
40 g Rismel (ca. 4 spsk)
4 dl Vand
30 g Sukker
30 g Mælkefri margarine
2 spsk Sherry
3 tsk. Vanillesukker
½ tsk. Salt

Mandlerne males fint i en foodprocessor. Rismel og vand koges i 10 minutter under jævnlig omrøring. Gryden tages af kogeplande og står få minutter. De øvrige ingredienser røres godt ind i rismassen, så et evt. bundfald fra gryden kommer med.
Alt hældes i mixeren og blendes godt. Massen fyldes i en form og fryses.

Isen skal ud af fryseren ½-¾ time før servering. Kan serveres alene eller sammen med frugt, fx jordbær.

Til toppen